Löshoppning

hejhopp!

Idag har jag och min Johan vart och hjälp till på götalandsmästerskapen i längdskidor hela förmiddagen. För er som inte visste så har jag tävlat i längd till jag var 14 år på nationell nivå ^^, Vi är ju inte så många 92or så man fick vara med på många cuper.

efter detta så åkte jag ut till klubben där jag mötte upp Mia och Abbe och då var det dags för löshoppning för uno bohman. Abbe blir helt crazy när han ska löshoppas, han var äldst med sina 16 år och han var även dem som brallade mest ;) han var duktig kille och vi slutade på en oxer som låg på 1.25. Det värsta är att abbe inte ser ut att anstränga sig utan han bara kliver över hindret som om det vore hur lågt som helst.

Efter detta var det poooonyridning på ridskolan vilket innebar 2 timmar lön för mig ^^ Sex tappra poooonyryttare kom till poooonyridningen =)

ett steg närmre...

KÖRKORT!!!

Idag klarade jag av både b och c provet på teorin och nu är det bara 3 st prov kvar att klara av för att sedan kunna skriva upp! för att tillägga så klarade jag c-provet på första försöket;) med bara 4 fel dessutom.

wooupwooup!

jobb...JOBB!!!!!!!

rubriken får tala för sig själv.

För er som inte vet så tar jag studenten till våren och jag hatar verkligen att inte ha någonting att göra samt att jag får ångest över hur hemskt det skulle vara utan någon som helst inkomst. Så denna veckan har spenderats till att söka olika jobb och vikariat.

I torsdags ringde jag till en rektor för ett flertal förskolor, som det så fint heter(vad är det för fel på dagis), och lämnade mitt intresse för att ställa upp som vikarie på skolorna. Hon bad mig även att skicka in mitt cv.
Idag har jag suttit och fyllt i en ansökan och timmar/ sommarjobb på ica kvantum i ulricehamn.
Imorgon ska jag ner till netto för att lämna in mitt cv och söka för timmar/ sommarjobb.
Jag har skrivit upp mig på massor av jourer på ridskolan för att säkra någon tusing i månaden. Och jag kommer eventuellt kanske få vikariera på de "riktiga" lektionerna där ute och just nu går jag med på lektionerna för att lära mig lite mer. Jag kommer även få ha mina kära ridlekis och fortsättningsgrupper för barn mellan 5 och 8 år i vår.
Jag ska även få åka ut på praktik genom skolan och där jag hamnar kommer jag försöka skaffa mig ett jobb.
I övrigt så jobbar jag lite i skidshopen på ulricehamns skicenter några timmar i månaden.

Ni kanske tycker att jag inte ska ha någonting att oroa mig för men jag vill verkligen åka till falsterbo med bästaste louise i sommar och jag hoppas att bästaste sandra oxå kan hänga på!

Träningsdagbok 27/1-11

Idag var det sviiiinkallt!!! men vi var ute i 40 minuter jag och min faster. Jag red abbe på det snurrade bettet idag igen och jag tycker det funkar bra=) vi skrittade i ca 30 minuter sammanlagt och travade i 10. Finns inte så mycket mer att säga om dagen. Det var kallt och jag fröööööös!

träningsdagbok 26/1-11

Idag hade vi hoppning på specialidrotten och jag hade Zakira=) Jenny, min intruktör, hade ridit henne tidigare på dagen och det märktes då hon kunde lugna ner sig och komma till arbete på en gång. Högergaloppen satt finfint och hon galopperade tillochmed på i en rund galopp. Vi jobbade lite med att länga och korta galoppen och det funkade bra på henne. Hon är superkänslig för sätet. Jag gjorde mååånga övergångar då hon sliter sig logg precis i övergången och bara kutar iväg. Tillslut behöll hon formen och lugnet=)

när vi började hoppa så såg det ut såhär

och sedan såhär

Tanken var att man ska kunna svänga med hästarna snabbt.
Zakira blir lite halvgalen när hon ska hoppa, hon älskar det men har verkligen Ingen teknik:P Jag fick tänkta mycket på att bara sitta stadigt med och inte ge efter när hon försökte dra iväg eller köra upp huvudet.
Sista rundan gick suuuperbra!
Jag är nöjd och hästen är nöjd=)
På måndag ska jag och zakira vara med på en hoppclinic på ridskolan och då ska jag forstätta tänka på att vara stadig och bara sitta kvar och hålla emot när hon börjar greja.

Bloglovin!!

följ mig på bloglovin! =)

bloglovin

Träningsdagbok 25/1-11

Hej!
Provade nya bettet på abbe idag och han verkade trivas. red i dressyrsadeln. Han blev betydligt mjukare i munnen som bettet är till för och han gick inte emot handen lika mycket som han brukar. Han var lite hängig i vänstersidan och efter några minuter så hade jag 5 cm kortare tygel i vänster än höger hand. Jag fattar inte hur jag får till det... Aja, vi red i ca 45 minuter på en runda som det blev mycket skritt ca 30 minuter, ca 10 minuter trav och ca 30 sekunder galopp ;) Tränade mycket på att sitta ner djupt i sadeln då det är ett problem jag har ute i skogen för han tenderar att bli spänd och studsig, De som rider honom första gången tycker att han har jättesteg. Kom ihåg när jag provred och tyckte det var Skitsvårt att sitta i både trav och galoppen. Jag red i bara ridskor för att jag vill träna min stabilitet i underskänklarna.
På torsdag ska jag rida ungefär lika dant som idag och försöka få loss vänstersidan lite mer. Och få pli på vänsterhanden...

Vi hade spinning och funktionell träning( tror jag) på specialidrotten idag. Det var skitkul! Jag älskar spinning. Jag tycker inte det är alls jobbigt konditionsmässigt men när man börjar lägga på mer och mer motstånd så känner jag av mitt onda knä. Lite tråkigt. Det är hur kul som helst när man bara får trampa gärnet! vi Spinnade, span, spunnit, kalladetvadduvill, i ca 30 minuter och redan gick vi in och gjorde ben och bålträning. I benträningen kände jag av mitt knä ännu mer. Aj!!! Bålträningen var skitkul ochvi gjorde en övning som jag tyckte om. den ser ut såhär.

Man hade en vikt i båda händer som man höll rakt upp, man låg på en stepbräda och hade lyft benen så som på bilden. Sen gick man ner med fötterna näääästan ända ner till marken och tog händerna bakom huvudet rakt bak samtidigt. Och sen upp till samma possition.
Den funktionella träningen hade vi i ca 20 minuter.
Jag kände mig på topp idag!

5 av 5 toasters i dag! Kanonkul!

Fjäsk...

Jag måste skriva av mig.
Fjäsk är någonting av det värsta jag vet, jag hatar folk som har brun näsa och rent ut sagt slickar röv!!!! Jag tar avstånd från folk som fjäskar och nu är botten nådd. Många av mina (såkallade) "vänner" har börjat gå emot mig pga att de fjäskar för en speciell person. Det har gått för långt!


Jag VET att många i min omgivning tycker att jag är en "falsk fjäskare som pratar skit om alla", mina sanna vänner vet att detta inte är sant. Jag har jobbat mig till all min "framgång" (om man nu kan kalle det så) inom ridsporten, jag har spenderat mer tid på min ridskola än vad jag gjort i mitt eget hus de senaste åren och det kanske är därför jag får hjälpa till med lektioner och ombeds om hjälp med endel hästar osv. Enligt de som jag nämnde ovan så har jag fjäskat mig till allt jobb och roligheter. Jag blir trött...
För ca 1,5 månad sen så hade jag vart i stallet nästan dygnet runt, vart med om en hemsk bortgång av min första medryttarponny och haft en miljon sak på mina axlar och min kanin, min bästa vän sen 6 år gick bort. Droppen som fick det att rinna över var en totalt misslyckad julshow och en Väldigt spänd stämning i vår ungdomssektion. Jag orkade inte med någonting, jag sov mycket, grät mycket och orkade inte ens ta mig ut till min egen häst. När man inte ens orkar ta sig till det man lever för, det kan ni tänka er att det inte är speciellt kul.
Så om man räknar detta som fjäsk , att jag engagerar mig till tusen och alltid slutför en uppgift, visst, be my guest. Prova att göra det jag gör en vanlig vecka när jag är på topp.

När vi ändå är inne på skitsnack så kan jag dra en annan historia.
Jag vann lektionsmästerskapet hemma på klubben och kvalade därmed vidare till distriktsmästersskapet i agria riksmästerskap. Där vann jag dressyren och teorin och kom vidare till SM i agria riksmästerskap. Då började snacket. Här i underbara staden ulricehamn där man inte får vara bra på någonting.
Det var tydligen Mitt fel att det hade gått dåligt för de andra (som tävlade "sina" hästar ofta, jag tävlar Aldrig) och det gjorde ju då att jag gick vidare. Däremot, min klubbkompis Johanna som tävlade ponny fick goda ord och rosor, för hon var ju duktig. Absolut Inget ont om johanna, jag tycker om henne jättemycket och hon är sjuuuukt duktig på hästar och ridning. Men varför var jag dålig och hon bra när båda gick vidare till sm?
Det är i sånahär situationer man märker vilka ens riktiga vänner är.

Sen finns det dem som man har trott vart ens vänner hur länge som helst och som man verkligen litat på. Som tillexempel en person som jag har känt den jag var 11 år. När min älskade CC blev halt och jag fick byta häst inför DM så blev jag både besviken och jätteorolig. Jag kände på mig att han var allvarligt skadad och jag hade ju rätt...(jäkla magkänsla...) Vi hade utbildning med ridgymnasiet och jag gick ner i en paus för att prata med mina instruktörer. När jag kom upp igen så var jag genomgråten då jag hade pratat med dem om CC och berättat hur orolig jag var osv. I efterhand har jag fått berättat för mig att den person som jag trodde var min vän har sagt (bakom min rygg) något i stil med; "Men herregud, det är ju bara en häst. "
För sådana har jag bara en sak att säga och det är;


Behövde skriva av mig lite.

Hej!

"min" häst

Godmorgon!
Tänkte berätta lite om Abbe, "min" häst. Ni som läst bloggen förstår att jag inte är hos varje dag och att det finns någon annan som tar hand om honom. Denna någon heter Maria Hallin och det är hon som äger Abbeman. Nu tycker ni säkert jag verkar konstig som säger att abbe då är min, men det är ganska så enkelt alltihopa. Jag får ha Abbe hur mycket jag vill, mia kan hjälpa till att fixa hö och mocka på förmiddagen om jag har kort om tid och ibland på helgerna rider hon. Mia driver granngården i ulricehamn, har 2 barn på 7 och 12 år och hjälper sin man på hans företag resdax. Då skulle man behöva ha Några timmar till om dygnet kan ni förstå för att hinna med att ta hand om en häst samtidigt. Man kan säga att jag har Abbe på foder, halvfoder, som medryttarhäst/sköthäst, kalla det vad som helst, helt gratis. Men jag köper såklart massa utrustning ;)
Ni kanske undrar hur jag fick tag på honom då?
Allt började med att jag lämnade tillbaka min foderhäst Trollan och började rida hos Pernilla Johansson på en stor fuxkille som kallades Moppen (Moby dique), han hade gått ST george med henne tidigare. Med denna häst lärde jag mig alla roliga dressyrkrussiduller! Jag fick även hjälpa pernilla med en unghäst som utbildades av oss tillsammans, hon hette Hedvique (hedvig). Det blev lite för långt för mig att åka till pernilla så jag hittade en häst "närmare". Inte så mkt närmare dock^^ Detta var hos en tjej som velat ha hjälp av mig länge, och hennes häst var himlans trevlig. Hennes sto red jag någon månad sedan blev jag biten och attakerad några gånger av den ungerska kuvaszen som fanns på gården. (en hund som inte ska leva med människor över huvudtaget så den är till för att vakta herdarnas får i sin ensamhet uppe på bergen i ungern. Allt som inte är fårflocken ska dödas. Jag var inget får.) Detta ledde till att jag inte fick vara kvar för mina föräldrar. Jag började leta efter en ny häst och skrev ett sms till min faster som jag inte hade pratat med på massor av år och frågade om hon visste någon häst. Jag fick i svar tillbaka att Abbe 13 år ville ha en kompis=)
på den vägen är det, jag har haft hand om abbeman sen augusti 2008 och jag vill aldrig sluta ha hand om honom! Även om jag vet att den dagen kommer komma då jag flyttar eller av något annt skäl inte kan ha kvar honom så är det inte det jag tänker på just nu. Nu tänker jag på hur skönt det ska bli med en ny ridbana hemma till våren och miniridlägret hos louise i sommar! =)


Jag älskar min häst!

Rubik?

Red ju som sagt i manegen idag. Och Jag hade sällskap av världens bästa Louise och Bompa! =) Det enda som fattades var Sandra och Lillen.. =( Mamma Tog ett kort eller två men min iPhooone på mig och Lollo.

Lollo och Ekvalls Tango "Bompa" och jag med Aubergin "Abbe"

Abbe blev supersvettig efter passet och när vi kom tillbaka så tog jag av täcket och han fick rulla sig i sin enorma box=)

Min häst lider av giraffsyndromet Och det växer sågspån på honom ;)

hej!

Träningsdagbok 24/1-11

Hejhopp!

Körde in abbe till ridhuset idag och trimmade lite dressyr=) Han är inte helt fullt igång, men hemma går det ju inte att rida ordentligt... Jag red i ca 50 minuter och tränade mkt på avsaktningar, halter och igångsättningar. Lade även in öppnor och slutor i både trav och galopp och så kunde jag inte hålla mig från att göra några galoppsaxar=) Kollade av hur den förvända galoppen var och den satt som en smäck. Jobbade mkt med den i sommras då han gärna bytte. Men nu går han i en stadig form och kan tillochmed vara ställd inåt i den förvända =) Han trampade igång ordentligt med bakbenen från första minut då han tycker det är skitkul att vara i ridhuset! Gjorde några ökningar i trav på diagonalerna och samlade honom överdrivet mkt (nästan passage) innan jag sköt på frammåt. Han behöll sin stadiga höga form hela vägen genom ökningen utan att slänga sig fri och springa iväg=) Duktig pollimåns=)
Det kändes toppen idag och abbe tyckte det var roligt. Imorgon ska jag rida ut och prova det nya snurrade bettet och se om han går att kontrollera i galoppen ;)

Tackförmig!


Riktiga vänner!! <3

Helgen

God kväll! helgen har varit lugn för mig och jag har umgåts med min pojkvän som ni inte kommer få höra så mkt om här i bloggen då han gärna vill vara lite anonym och hemlig ^^ Johan heter han iaf=) Såg precis att en sjukt bra film började på tv3 ni, I,robot. Ruskigt bra om ni frågar mig!
Åter till helgen, igår var vi hemma hos mig halva dagen och vi gick hämtade mormors hund stina och slappade allmänt mycket^^ sen åkte vi hem till johans föräldrars hus och åt lunch och fixade lite inför kvällen för då skulle vi få lite främmat. Jag fixade både johans mammas och mitt hår och jag blev riktigt nöjd. Gjorde ngt lite enklare som inte tar så mkt tid som ser ut ungefär såhär men med mindre volym.

För er som tänker att etdär ser ju inte alls enkelt eller speciellt snabbgjort ut så vet ni inte att jag är grymt intresserad av både hår och smink ^^, enklast är det förståss att göra de svåraste frisyrerna på mig själv dock.
Skulle ni, mina tappra läsare vilja se mer frisyrer i bloggen?

Åter till helgen, igen ;) Jag och johan kollade på jackass 2 och den slutade runt 12tiden och sen skulle vi gå och lägga oss var meningen för jag var skittrött. När jag la mig i sängen blev jag sjukt pigg och fick världens pratsjuka, somnade nog runt halv 2 och vaknade vid 10 halv 11 och kollade på 3e avsnittet av ponnyakuten på min iPhone=) Anna<3Ponnyakuten!! käkade lite allbran till frulle och sen gick tiden och johan skjutsade hem mig när han åkte tillbaka till Jönköping. Har vart på klubben och hjälpt mamma och sussie med hundarna och lydnadsträning i mangen och gosat lite med mina små niner=) Och käkat hemmagjord pizza!

Älton och Äxit

Nu ska jag börja fundera på sängen snart, är sjuukt trött!

Seya!

Riddagbok 21/1-11

Idag red jag först lektion på lilla zakirasnuttan=) Barbacka såklart. Jag försökte tänka mycket på att få henne att jobba med rygg och bakben hela tiden så att hon skulle sluta gnissla tänder. (stressrelaterat) Snuttan skötte sig huuur bra som helst! Jag lyckades göra halt och komma fram i skritt utan at hon slängde upp huvudet och försökte gå mot handen. Och när jag kom fram i trav så kände jag bara hur hela ryggen höjdes upp under mig =) Underbar känsla! Vi gjorde samma övning som i onsdags.

Hon tog även högergaloppen bra vilket jag uppskattade väldans då hon hade väldiga problem med det under onsdagen. Jag tänkte lite unghäst, ställa lite utåt. Det funkade toppen=)
Nästa gång så ska jag försöka jobba ännu mer med högergaloppen! Både jag och hästen kändes i toppform och vi red i ca 1 timma.

På kvällen var det hoppning för hela slanten och jag hade Jimmy, en brun häst som är ganska svårriden, inte het eller så utan han är vääääääääääääääldigt stel! Men om man bara Rider ordentligt;) Jag har träningsverk i benen. Sen var det ju askrångligt att rida i sadel då kan ridit barbacka så mkt nuuu!

Övningen såg ut såhär.
Man kom först på volt över galoppcavaletti och sen mot en kombination med bommar och hinder, sedan i volt över cavaletti igen. Sista rundan låg rättupp på ca 90 cm och oxern på ca 100-105. Jag är ju van vid risjas korta hals och jimmy har väldigt lång hals vilket resulterade i att jag typ låg frammåt efter varje hinder ;)
Jag skulle försökt få honom lite med runt skänkeln så det får jag tänka på om jag ska ha honom nån mer gång.
Jag var trött, hade ont i handen(rudolfbett) och andra handleden och gjorde mig litte illa i knät men anars var passet toppen!
Vi red i ca 1 timma.

veterinärbesök

Först och främst, förlåt för dålig uppdatering. Jag har haft mkt för mig.

Veterinärbesöket med CC och Rudolf gick bra. CCs skada har förbättrats och han fick stötvågsbehandling för att hjälpa skadan att läka snabbare. Veterinären sa att man absolut inte ska ge upp hoppet om honom, jag blev skitglad och fällde en glädjetår =')

Rudolfs spatt hade inte blivit bättre alls =( Vad som kommer hända med honom i framtiden är oklart.

CC var duktig i lastningen och helt kolugn =) kan tillägga att ridskolan fick köpa honom för att han INTE gick att lasta ;)
När rudolf hade gått in i transporten skulle jag ge honom en morotspeng vilket resulterade i att alla mina fingrar på höger hand hamnade mellan hans framtänder och han tuggade/malde på dom 3 ggr.. Jag har lite sår och blå naglar och väldigt ont =/


Lille rudis på sommarbetet i somras =)

Tjaarå!

Godnatt

Imorgon ska jag vara i stallet kl 07.00 och börja fixa iordning lille rudolf, sedan ska vi lasta honom och filippa och åka till sussie och hämta upp min älskling CC och lämna av filippa och sedan åka vidare till husaby hästklinik.

Lillemons Gold Wing "Rudolf" e: Simberg Hip Hop, u: Cennen Melody
Rudolf ska upp för att kolla till sina ben då han har haft början till spatt men blivit behandlad och behandlingen gick super och spatten stannade upp. Rudolfs pappa gick med på ponny SM på strömsholm i november.


ZZ-Top "Copper Coin, CC" e: Zephyr, u: Aperitif
CC ska upp och göra en behandling tror jag. Detta är min bästa vän på ridskolan, han har hjälp mig så sjukt mkt i hoppningen och det var meningen att jag skulle komma ut och kanske få tävla honom lite, men så blev han halt och detta utreddes till en akut skada på gaffelbandet i vänster bak. Helt f*cking unbelivible.... =( han ska stå i ungefär ett år och jag tror att vi åker med honom för att han ska få lite laser eller ngt.

Som sagt, upp tidigt imorgon. sååååååå..
God natt!!!!!!


Träningsdagbok 19/01-11

Vi hade markarbete på specialidrotten och vi gjorde en jättetrevlig övning. Den ser ut ungefär såhär

Först gjorde vi den i trav och tillochbörja med så vände vi halvt igenom men sen så gjorde vi det till en skänkelvikning istället.
Jag red barbacka på zakira idag igen och idag var hon lugnare än förra gången, men hon ville inte fatta höger galopp. Hon har lätt för sig att skjuta ut rumpan i höger varv och gå emot skänkeln. jag fick en bra galopp till slut innan vi bytte varv. Vänstergaloppen sitter som en smäck och idag jobbade hon verkligen med rygg och bakben. Jag kunde bara sitta och hålla i yttertygeln och släppa inner och bara njuta =) när jag fattade höger galopp i ett varvbyte från vänster funkade dock den galoppen.
Vi red i ca 45 minuter och zakira var jättemysig förutom detdär med högergaloppen. Det låste sig lite i huvudet för henne tror jag.
Jag kände mig i ganska bra form, tänkte mycket på hur jag satt och hur min handställning var.
Dagen får 4 av 5 toasters, KANONKUL!
Nästa gång är det hoppning och om det finns ngn sadel till zakira tills dess så kommer jag ha henne och då ska jag tänka på att ta det lugnt och mjukt.


Kortfattat

Har vart hemma och käkat lite och ska nu bege mig ut mot ridskolan för lite specialidrott! byye!

Ulricehamn

Oroa dig inte, du är inte bättre än någon annan och det du inte ens vet om dig själv, det vet alla andra.
Underbar stad, right?

Rida eller inte rida?

Jag tror ganska många privatryttare känner igen sig i precis den där frågan. Ska jag verkligen rida idag, det är ju så isigt eller det regnar ju ute. Detta är en sak som jag kan bli så sjukt trött på. I min stad så ligger "landet" ganska centralt och många stall har skrittavstånd till ridskolan ( manege) och de som har sina hästar där kan rida i manegen näst intill varje dag, lite knasiga tider i ibland men då får man väl anpassa sig. Och finns det inte manegetid och det kanske är lite duggregn och allmänt äckelväder och kallt och uschligt, då får hästen stå den dagen, just för att "matte tycker det är dåligt väder och hästen tycker det är jobbigt när det regnar".
Om man då ska refferera tillbaka till sig själv och om jag skulle tänkt så så skulle min häst fått stå ungefär halva året. Jag har INTE tillgång till varken manege eller ridbana. Jag rider ut i skogen i alla väder utan att grina illa, hästen behöver ju få röra på sig. Och hästar är faktiskt djur som skall leva utomhus i alla väder från början. Jag har backat för att rida några gånger med det har varit extrema fall då det varit över 30 grader varmt, 5 cm svall-is som det regnat på och när det blåst halv storm och det är rent av farligt att ge sig ut i skogen. Jag brukar inte heller rida om jag är jättearg och om jag gör det så skrittar jag oftast ut barbacka då jag inte vill få ut min ilska på hästen. Och som det vart föregående vintrar med svallis överallt så går det inte att rida ute, det blir farligt. Och för att inte tala om mörkret... Då är det ju bättre att man låter hästen vila den period då det inte går att rida och sedan ha igång den resten av året.
Nu tänker ni säkert såhär; VA?! går inte hennes häst på sommarbete?! vilken djurplågare!!!
Då svarar jag tillbaka, Nej, min häst går inte på sommarbete, han dör inte av att komma ifrån 1 timma från ätandet om dagen och röra på fläsket. Han får helt enkelt vila någon vecka på vintern.
Och vila över huvud taget... Egentligen behöver inte en privathäst som används mer som hobby och lätt tävlingshäst någon speciellt lång vila.( undantag för unghästar då) Hästarna mår Bra av att röra på sig. Det är som om vi skulle ta vila från allt och bara ligga på soffan och äta godis och chips i en månad. Not that good.
Sen är det ju helt sjukt att man låter hästen vila mitt på sommarn, visst det finns massor av mat osv Men, det är ju då man verkligen hinner och kan rida. Ingen snö och is som ställer till, det är ljust i evigheter och stallet tar ju inte så lång tid då hästarna går ute. Och förmodligen så han man ju sommarlov och semester med så då honner man ju ännu mer!

Åter till manegen. Jag vet hästar som helt enkelt blivit bantrötta. Min förra foderhäst, Trollan, hon fullkomligt älskade ridhuset när hon kom till mig. Fick hon välja väg själv när vi red iväg så gick hon till ridhusdörren. Vi spenderade 4-5 dagar i veckan på bana och 1-2 ute i skogen. efter någon månad blev hon skittjurig och så provade jag att bara lufsa omkring i skogen i 2 veckor. Hon blev som ny igen. Detta bevisar ju tydligt att hästar behöver få komma ut.


Trollan

Så till kontentan av det hela. Backa inte för att ta ut hästen i skogen, skit i manegen några veckor, det gör jag (obviously). Det Går faktiskt att rida på en häst utan att vara omgiven av 4 väggar.

Tack för mig godnatt!


Träningsdagbok 18/01-11

Heeej!

Hade bodypump på specialidrotten idag! Sjukt kul men väldigt jobbigt. Det enda minuset är väl att jag känner av stukningen i min fot (stukade den i mars 2010, gå över snart?!) och min dåliga handled när jag påfrestar dem för mkt. INTE kul... Annars kändes det väldigt bra idag=) Vi höll på i ca 50 minuter.

Provade mitt nya träns idag på abbeman=) isen hade smält bort ännu mer och vi kunde tillochmed galoppera lite idag. Han var lite varm i vänster bakkota innan turen, jag tror att broddrevan kan ha blivit lite infekterad. Han haltade inte iaf. Man märker väldigt väl att han inte riktigt vågar ta för sig med bakbenen i traven eftersom han tror att det är halt över allt. Jag hoppas att snön och isen försvinner från vägarna! Vi var ute i ca 45 minuter och jag red på ganmska bra och tänkte mycket på sitsen.
Kunde inte testa det nya bettet idag heller för lollo var sjuk. Men det kanske blir nästa gång som lär bli nästa vecka. Vilken tur att mia är så snäll och fixar Abbe när jag inte hinner.

Abbe och jag i Juli förra året.

Julklapp=)

Vart och hämtade ut en sen julklapp till mig själv idag =)
Bilder på den kommer imorgon.
Någon som kan gissa vad det var?

Sorry för den kassa uppdateringen, jobbat i helgen och vart allmänt trött!

Godnatt!

Träningsdagbok 17/1-11

Hejhopp!

Idag var det sjuuukt isigt ute så vi tog en runda på 45 minuter i skritt och enbart lite trav. Jag provade ett nytt bett, ett tvådelat pessoamen jag satte en aachenrem i översta ringen så det blev som på bilden här.

Där det röda strecket är så satte jag aachenremmen och spände den lagom löst/hårt för jag gillar inte hur ett vanligt pessoabett gör så att det trycker uppe på nacken.
Hela min tanke med att prova detta bett var att abbe blir otroligt stark och hård i munnen ibland och jag vill få en reaktion utan att behöva slita och dra. Visst, jag behövde inte använda mycket hand idag men abbe trivdes inte med bettet. När vi travade så sänkte han ner huvudet föör långt och jag tror inte han tyckte om den hävstångseffekt som det blev. Om det blir någon ridning imorgon så ska jag prova ett bett som jag ska få låna av lollo. Det ser ut såhär och ska tydligen vara bra för hästar som blir stumma i munnen och går emot handen.

Jag vill ju inte att det ska behöva bli dragkamp i skogen även om han har lite överskottsenergi.

Påtal om överskottsenergi, Kicken, min fasters häst, reste sig mot abbe 2 ggr idag på turen. Det är inte okej... Han är skitskum med detdär, vi kan skritta på långa tyglar och han är hur glad som helst och sen smäller det vara och han börjar resa sig eller kasta sig tillbaka eller tvärvända. Han är INTE tittig...

Nåväl, åter till mig. Min hand har börjat kännas sämre under dagen =( Känner hurdet börjar dra i senorna som går mot pek och långfinger, det var ju på de senorna som det hade blivit ett överben som jag opererade bort för ca 2 år sedan. Hoppas detta går över. Jag var sjukt spänd när vi red idag pga isen. Man kunde spegla sig i marken! Abbe kändes ju sådär pga bettet och sen när vi kom in igen märkte jag att han hade trampat upp kronranden och en bit upp på vänster bak med brodden. Så detta kan ha varit en bidragande faktor till att han kändes småskum. Imorgon får vi se om det blir ridning pga underlaget. Annars ska jag prova nya bettet.

Tjarååå!

Saknad...

Att sakna något eller någon tycker jag är skitjobbigt här kommer en liten historia om en ponny som lämnat avtryck i mitt hjärta.

Chambi Leviathan


Detta är då Chambi. Han var den finaste ponnyn på jorden och det var på han som jag startade mina första tävlingar och det var på han jag satt första gången jag fick en häst att gå på tygel.
När Chambi kom till min ridskola blev vi genast bästa vänner och jag lärde honom massa trick. Han kunde ta av mina vantar på kommando och han kunde hålla en ryktborste i väntan på att jag var klar med den andra borsten så vi kunde byta. Han gnäggade när han såg mig och när jag gick iväg för att hämtasadel och träns trampade han otåligt i spiltan tills jag kom tillbaka. I ridningen var han min lilla pärla, jag tror inte jag red någon annan än honom på lektionerna på ungefär 1 år. Ett speciellt minne jag har är från ett sommarbete då vi skulle rida hem hästarna och min ridlärare Hannah säger att han ser ut som ett dräcktigt sto, detta var typiskt Chambi, han blev jätteeeetjock på betet!! Första gången jag tävlade på honom var det hoppning 40 cm och detta var på ett ridläger. Vi hoppade tillochmed bank och pulvermangrav! Då var jag 11 år.

Chambi och jag på lägret.
Åren gick och jag forsatte träna med Chambi och jag tävlade lite då och då. Han var alltid rodeoponny på framridningen och så doooog han inne på banan =) Jag kommer ihåg vår sista dressyrtävling, jag red L:B1 och jag fick hjälp av min idol på ridskolan, Ida-Maria källqvist. HAN GICK JÄTTEBRA !!! vi fick 60 % =)

Detta var vår allra sista tävling ihop, jag var 13 år.
Jag hann få en egen foderhäst och den 22 december 2006 så skulle jag rida ut med en kompis. Jag tittade förbi ridskolan på väg till mitt eget stall och såg att Chambis spilta var helt tömd. Jag frågade varför och fick till svar att han hade lite ont i magen och var i skara på klinik och att han skulle få helt rent när han kom hem. Jag tänkte inte mer på det utan gav mig iväg med min häst och red i ca 2 timmar i skogen med kompisen. Jag skrittade förbi stallplan på ridskolan påväg hem och där står Magda, vår alltiallo på ridskolan och hon ropar på mig och säger att hon vill prata lite. Hon säger att det handlar om Chambi och jag frågade direkt om han inte levde längre. Hon nickade och jag nästintill ramlade av min häst. Jag kunde inte stöjda på benen, det kändes som om livet var slut för mig med. Jag kom tillslut iväg att göra iordning min egen häst och sedan gick jag direkt ner till ridskolan igen. Nu fick jag mer information. Chambi hade blivit dålig under natten, han hade fått någon speciell form av tarmvred och han bajsade blod, därav hade de tömt hans spilta. Han hade varit så dålig att det inte hade gått att göra någonting. Jag fick tillbaka hans grimma av ridlärarna när den kom tillbaka, den hade jag köpt själv till honom och han hade den på sig varje dag. Jag kommer aldrig älska någon så som jag älskade honom och det kommer aldrig komma någon mer häst som honom heller. Han var mitt allt under den tiden.
Jag är glad att jag fick träffa Chambi och jag vet att det finns många andra elever och instruktörer på UBRK som känner lika dant.

Fastän att det var över 4 år sedan min älskade skötponny fick galoppera vidare så sitter jag och illgråter...

Det här är en av de sakerna som jag tänker på varje dag.
Rest In Peace
Chambi Leviathan
22/12 2006

Träningsdagbok 13/01-11

Hej! Idag skrittade jag och min faster en 45 minutersrunda i skogen, det var kallt och uschligt och abbe var superstel då han stått i 6 dagar. det kändes sådär för både mig och han. Jag har promenerat ca 4 km idag med=)

Träningsdagbok 14/01-11

Hejhåååppp!

Idag red jag med Ingela och Marita och vi skrittade mest på lång tygel idag med då marita var tvungen att promenera eftersom Xtra fick världens styltor. Xtra är till salu så om någon är intresserad av en ganska stor (ca 167-170) 6åring med suuuupergångarter så kan ni väl skriva något till mig=) Han är verkligen toppen! Någon att utveklas tillsammans med.
Iallafall, jag och ingela travade och galopperade lite när marita gick hemmåt och tankarna om ett lite skarpare bett finns kvar kan jag säga. ska nog prova min fasters pessoa med en aachenrem i översta ringen så det inte blir sådant tryck i nacken. Detta vill jag bara prova i skogen då han när man galopperat och ska bryta av kör upp huvudet och sätter emot och travar iväg. Detta går ju egentligen att lösa genom att försöka rida ihop honom mer i galoppen och så men jag vill inte behöva slita i honom för att han ska stanna.
Abbe kändes ganska mycket mjukare idag och jag var lite mer motiverad så jag jobbade mycket med sistsen.
Nästa gång ska jag se om jag kan prova det nya bettet=)





Om det är någon som vet vad rasbetäckningen (SF) betyder så får ni gärna skriva en kommentar om det. Har sökt med ljus och lykta !!!


Riddagbok 12/01-11

Hejhopp!

Idag hade vi ridgymnasiet som vi brukar ha på onsdagar och jag fick rida på lilla Zakira =) Ett trevligt men stoigt litet och grovt skäcksto, uppskattningsvis 1.60 i manken. Zakira är en väldigt felbyggd häst, hon var den som blev över när han där uppe inte orkade göra mer symertiska hästar ;) Detta har lett till att det finns typ ingen (!!!!!!!!!!) sadel som passar Zakira speciellt bra och just nu rids hon barbacka eller med barbackasadel. Trogen som jag är så struntade jag i barbackasadeln. Först longerade jag henne i sisådär 15 minuter för att hon skulle komma igång och slappna av lite. Hon var  en liten pärla i longeringen, lyssnade på minsta lilla kommando och slappnade av jättefint. Man märkte fortfarade att hon har svårt för sig i ena varvet då hon flängde väldigt mycket med huvudet just där. Sen satt jag upp och hon börjar direkt gå emot skänkeln och sparka. Vi jobbade mycket med sidvärtsrörelser och galopp från skritt, skänkelvikning på hörnlinjen och på volterna, ut och in på en liten och stor volt. Och det gick såååå bra!! Efter ett tag började hon slappna av och bar sig själv i en ganska så skaplig form=) frammåt slutet gick det allra allra bäst. Vi längde steget lite granna och jag kände hur bakbenen bara gasade ifrån! hela hästen blev helt supertrevlig och jag fick världens sist. det släppte för båda av oss, zakira slutade gå emot skänkeln och sparka och jag kunde fokusera på mig själv istället på vad hästen gör. Kändes jättebra!=)

Vi red i ungefär 50 minuter och dagsformen för både ryttare och häst var suuuper!
Till nästa gång med Zakira ska jag tänka på att använda mer föriktigare hjälper och ha med ett spö från första början då jag vill att hon ska sluta slå mot skänkeln och gå fram på en gång.

Tackåheeeej!

Projektarbete!!

Jag började filma idag till projektarbetet! Jag filmade lite insläpp både på ponny och häst=)

Träningsdagbok 11/01-11

Hej! Glad binärtaldag! =D

Jag Har gått framochtillbaka 4 vändor från skolan och det blir ju 4 km så det är ju lite bra=) Jag åkte ut till stallet på dirren efter skolan och fyllde upp hö till abbeman sen gav vi oss ut i skogen jag och min faster. Dagens upplevelse på brimmie var ganska läskig och jag tycker verkligen inte om islandshästar!! Varför i hela friden bygger man en underhals på hästen och lär den att springa okontrollerat fort?!?!?! Vi skulle iallafall galoppera lite och brimmie drar iväg som om det brinner i baken på honom. Han hade någon blandning mellan pass och sken (läs sken och sken)... Det gick verkligen inte att stanna! han bara körde upp huvudet och sprang och ju med jag satt ner, lutade mig tillbaka och drog och slet i tyglarna så sprang han bara fortare... Och en sak till, det var blankis i ungefär 200 meter innan han beslöt sig för att stanna... Jag är ingen islandsmänniska helst enkelt... Detta ridpasset kändes såklart inte bra varken ryttarmässigt eller hästmässigt. Jag kunde inte jobba något med det som jag tänkte mig sen gårdagen. Vi var ute i ungefär  50 minuter. Imorgon blir det specialidrott igen och på torsdag kan jag äntligen rida på Abbeälskling för då ska skon minsann sitta på plats=) Någon atttänkapåtillnästagång sak med brimmie har inte då detta bara var jättetillfälligt att jag har ridit honom.

försöker hinna med ett inlägg till under kvällen.

Byyyeee

Träningsdagbok 10/1 2011

Hiillooo!

Igår hade Abbeman tappat en sko så jag red en av isläningarna som står i vårt stall. Jag <3 Islänning= inte sant.. Det är verkligen inte min grej, men ja lyckades nog tölta (tror jag).
Jag som vart så himla taggad på att ta ut abbe och träna i skogen... Vi var ute i ca 45 minuter och red mest i skritt då det var himla halt på endel ställen. Brimmie, som hästen heter och 151 cm så det kändes lite småkonstigt att sitta på honom men annars var min dagsform relativt bra. Brimmie som inte går så ofta blev lite trött när jag försökte få honom att jobba, islandsfolk rider ju inte likadant som vi, men jag anser att alla hästar mår bra av att gå i ganska låg form ibland så detta fick bli mitt lilla mål med brimmie. Jag ska rida honom idag med då abbe inte får sko förrän på torsdag kl 10.30.

Jag gick raskt till och ifrån skolan igår med, 2 km.

pirrelirr i maggropen, nu stänger jag träningsdagboken

Slappa Niner!

Idag hade jag stalljour, klockan ringde 05.50 och jag var i stallet kl 7. Jobbade med en av de ordinarie i personalen och det är väldigt skönt när man jobbar med någon som vet hur allt ska göras för då slipper man förklara och berätta en massa. Vi blev klara runt 11 och sen kom Louise upp med Bompa och jag hjälpte henne lite=)
Bompa har haft lite problem med bommar. Eller aah, han fattar egentligen inte vad man ska göra med dem. så idag lade jag ut bommar utmed fyrkantsspåret vid B, E och C så att Lollo kunde rida på volt och ändå rida över en bom. Hon fick jobba mycket med att slappna av och bara hitta rätt känsla och tillslut så gick Bompa såå himla bra! han fokuserade ganska mycket på vad louise sa ( han blev trött och dog lite) och struntade i att bommarna var i vägen och bara gick över som vanligt i både skritt trav och galopp!! =D Det är så kul att se dom ihop, de är som handen och handsken=)

Sen åkte jag och hälsade på välrdens goaste 1,5 åring som finns. Min bästis Jens!Han är alltid go och glad och joddlar och visar sina bilar och traktorer. Goare unge får man leta efter.
Jag känner Jens mamma då jag hjälpt henne med hennes hästar i några år när jag var yngre och den jag red allra mest hette Kaana och var en stadig haflinger. Hon har lämnat ett stort avtryck i hjärtat på mig <3 den 11 december förra året gick kaana igenom isen i en å som går intill deras hage och nu ligger hon under isen utanför stallet, vi vet inte riktigt vart men hon kan inte komma längre iallafall. Kaana är den häst som givit mig min sist och balans och jag kan tacka henne för väldigt mycket, tillochmed för en krossad mobil och en halvkass höft. Det känns fortarande konstigt när man tänker på att hon inte finns och bara 10 dagar innan dog min älskade Blackie, min lilla svarta ulltuss till kanin som jag haft i 6 år. Han blev ca 9 år innan han dog av sin ålder. Gamla gubben :'( <3
En vecka efter blackie hade somnat in så fanns Ninisarna bella och theo hemma hos mig. Jag köpte dom på ett omplaceringshem för kaniner. Bella är 7 månader och född på omplaceringshemmet och Theo är ca 3 år och han har fått bo helt ensam på en balkong utan mänsklig kontakt i hela sitt liv. Han är kastrerad och Bella hjälper honom jättemycket när det gäller det sociala. Än så länge får de komma in i mitt rum och skutta och leka någon timme på dagarna då det är lite svårt att bygga en ny hage ute nu då Bella hoppar högt, klättrar och gräver väldigt mycket. Och mina selar har inte kommit än=)

Blackie<3 RIP<3        

Theo och Bella slappar i sängen =)




Bella och Theo


Imorgon är det skola, jippie....

Night!

Träning och hemska vägar...

UUUUUUHHHH!!! Fasen var det är hemskt att åka moppe när det spöregnar och det är 30 cm djup slask på vägarna och is under det. Japp, ni läste rätt. Jag kör fortfarande moppe. Det är såhär att Abbe står ca 1 mil ifrån mig och mina föräldrar har inte möjlighet att skjutsa hela tiden varje dag då de jobbar som undersköterska och polis och har väldigt oregelbundna arbetstider.
Vi har en jättebrant backe på ca 1 km upp till mitt stall och jag kom INTE upp med min moppe, så jag fick Leda moppen upp... INTE kul...

Tränade Louise och Bompa lite i förmiddags med, de är verkligen jätteduktiga! Men Bompa är lite uppe bland molnen ibland, han blir inte hispig men slutar bara lyssna och trampar på i sitt eget lilla tempo=) Han är bara 8 år när louise köpte honom förra året så var han inte mycket mer än grundutbildad om jag inte minns fel. Hon har gjort ett grymt jobb med honom!
Jag tog lite kort när hon red med min iPhone. De kommer nog upp lite senare ikväll eller imorgon =)

Under tiden kan ni få se en bild på mig och Abbe som Louise tog i måndags =)


såålåång!

Selar och hemsida

Hejhopp!

Har precis knåpat ihop en ny header till ridskolans hemsida . Det är ju roligt med nya fräscha grejer och det ser ju framför allt lite bättre ut. Förhoppningsvis kommer den komma upp under morgondagen =)
Jag har också beställt selar till Bella och Theo också då de selarna jag fick av min bror i julklapp inte passade alls, Bella var för liten och Theo var för stor, så nu blir det specialsydda selar från rabb-it.se =) Theo får en grön camosele och bella får en rosa camosele. Jag har valt att köpa bogselar då det är både skonsammare och skönare för kaninen. den fungerar ungefär på samma sätt som en bogsele för hästar, trycket blir på bogen istället för runt halsen då kaninen drar.

Jag jobbade från 9.30 - 15.00 idag med och det var mycket att göra heeela tiden! Jobbar på ulricehamns skicenter i skidshopen och där hyr jag ut skidor till behövande. Och just idag hade hela ulricehamn tänkt att åka! Vi hade säkert 200 meters kö i nästan 3 timmar! och nästan hälften av utrustningen som vi har i shopen tog slut. Skönt att slippa den återlämningen kan jag bara säga.
Efter jobber gav jag mig direkt ut till Abbe där jag red ut med min faster och hennes medryttare. Abbe var jätteglad att få komma ut och drog som bara den! Speciellt en gång då jag skulle bryta av till trav och han verkligen vägrar, han fortsätter att galoppera kortkortkort trots att jag sitter emot och bromsar och att det är jättebrant uppför... Tillslut gick det, men då var backen slut. Jag kanske ska prova ett liite skarpare bett?

Nåväl, snart sovdags, kolla lite på pluto nash först bara =) Imorgon ska jag hjälpa Louise Hansson lite med Bompa, lämna en sen julklapp till Mia (hon äger Abbe) och sen ska jag rida ut med min faster.

Hoppas ni sover gott och massa sånt =)

Seeya!

Nya tag

Gokväll, nytt år och nya tag. Ett projekt som består av att skapa en säkerhetsfilm åt ridskolan och mycket annat kommer att pryda bloggen framöver.
Har inte bloggat på huuur länge som helst och nu känner jag att det är dags att ta tag i allt vad träningsdagbok, loggbok och tankar heter. Ni kom känner mig vet att jag har tankar och åsikter om det mesta och jag vill gärna lösa problem som uppstår. Jag pratar väääldigt mycket och jag känner att det kanske skulle vara bra att skriva ner det mesta istället för att prata sönder öronen på folk. Eller varför inte göra både och? ;)

Sen är det ju såhär med, detta är MIN blogg, det är fruktansvärt frivilligt att läsa den. Typ som aftonbladet, man kanske inte gillar allt som skrivs eller visas på deras hemsida men jag blir inte förbannad på reporten för det. Så tänk på att det är just min blogg och mina tankar innan ni kläcker ur er någonting som egentligen skulle låtit bättre om det vart osagt.

Bjuder på en bild på mig själv för att ev. nya läsare skall veta vem jag är. En 18 årig tjej som skelar liiiite med ena ögat och vars ena ögonbryn har någon konstig böj.. Jag har också onaturligt långa ögonfransar^^


- Mmmmm...Älskling bjöd vi Claes och gitt?
- Det behövs inte, de sitter kvar i taxikön sen förra året.
- An apetiser?
- Just nu är det många som ringer. MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN jag behåller min plats i kön
- Mmmmmmm...



Hejsålänge!

RSS 2.0