Tvättråd?!

Någon som vet hur man tvättar detta schabrak??


snälla svaaraa!!??

träningsdagbok 23/2-11

Idag hade vi hoppning på specialidrotten (lägger ut övningen när jag inte dör av trötthet) och jag red ixi för första gången på typ hundra år. Mitt enda riktiga mål med detta pass blev att kunna sitta ner i hans "hemska" sadel utan att skumpa iväg ( han har en allroundsadel som inte ger stöd ngn stans och är jätteglansig så man glider iväg, sen hjälper det inte att han har traven från hlvttet och tar typ sextioåtta meter långa travsteg.) Jag gav mig helt enkelt f*n på att jag skulle sitta lika bra som jag gjorde på DM:et då jag ade min underbara dressyrsadel. och det gick. Jag hade tillochmed hoppläder;) Det är lite kul när man blir en "idol" på ridskolan för att man kan sitta ner i en viss hästs trav:P

när man rider Ixi så ligger han på i handen ganska mkt till en början och jag kände direkt vilken skillnad i styrka jag har i mina armar och händer, vänsterhanden/armen dog efter typ 5 minuter och jag hade konstant kramp hela ridpasset... =(
Ixi fick grym galopp när vi väl började hoppa, vi hade hinder på ca 60 cm och han brukar bara häva sig över när det är så lågt. men idag var han riktigt cool och taggade mot varje hinder och taxerade helt själv tillochmed.

Jag började få ont i magen och må illa när vi väl började hoppa och det gick inte över förrän sent på kvällen.

Abbeman blev longerad idag för att jag mådde så dåligt, han är helknäpp och fattar inte superdupermkt hur man ska göra. Lixom varför springa runt i en ring när matte kan springa efter mig istället? ;)


jag och ixi på WE-träning i somras=)


träningsdagbok 22/2-11

Idag skulle jag longerat abbe, anledningen var att när jag kom till skolan på morgonen så började jag direkt må illa och få ont i magen så då tänkte jag att jag skulle longera. Jag hittade inte någon longerlina så jag fick rida då han måste röra på sig. Efter en stunds ridning så gick magontet över ganska bra.
Jag var ute i typ 40 minuter och abbe illdrog i vänstertygeln.

träningsdagbok 21/2

Idag mådde jag helkasst. Hade jätteont i magen och mådde bara illa och hade halsbränna. Jag promenerade lite långsamt med mamma i typ 40 minuter men magontet gick inte över. När jag blir stressad så mår jag dåligt och det är verkligen inget kul. Jag har försökt att börja äta nyttigare för att hålla magen i styr, t.ex äta mky frukt under dagen och äta grovt bröd och riktiga fullkornsflingor. Men magen strejake ändå, så igår köpte vi activia, en yoghurt med l.casei defensis (en bakterie som lugnar magen) och så har mamma köpt en receptfri medecin för halsbränna, kommer inte ihåg om det var omeprazol eller pantoloc control. Innan så åt jag rennie och de funkade jättebra.

Helgens Arbete

Först och främst, ursäkta för dålig uppdatering! Jag har gått up kl 05.45 på mornarna och vart helt död resten av dagen.
Vi kan väl börja med lördagens arbete som utfördes med hjälp av min mycket braiga superkompanjon Louise. Både jag och louise var halvkrassliga men vi jobbade på så fort vi kunde. Lite bakslag hann vi dock med.
T.ex när vi skulle släppa ponnysarna ner till hagen så ville INGEN gå ut. Alla sprang in i stllet igen och virrade runt som yra höns. Till slut fick vi ut dem och jag och louise fick sälskap om sötaste rudolf på väg ner till grinden. Rudolf är typ världens gosigaste ponny och han ska åka till trappalanda imorgon förmiddag =( Jättetråkigt verkligen för han är så fin och gosig<3 Men efter imorgon så har han inte ont i sina små bakben längre.
Iallefall sedan började vi mocka och fylla lite höpåsar och vips så var klockan 12 och vi var klara för dagen. Jag och louise lider tyvärr av extremus lathetius och vi satt på kontoret och kollade på våra lönerapporter i typ en timma:P

Idag så jobbade jag med jenny som är instruktör och stallchef på ridskolan och jäklar vad hon jobbar snabbt. Det är skönt att jobba med instruktörerna ibland för man lär sig hela tiden nya effektiva sätt för att klara av stalltjänsten snabbare. Idag var vi klara vid 10 iallafall.
När jag kom till ridskolan vid kvart i 7 så började jag med att fylla alla "vattenhinkshästars" hinkar med varmvatten och då märke jag att Ixi, en av våra storhästar hade blod i krubban, inte mycket, bara några droppar. Han har väldigt känsliga luftvägar och slemhinnor tror vi och nu när det blir så kallt i stallet där han står så blir det som på endel av oss människor.

Jag och ixi är till höger och bilden är från distriktsfinalen i agria riksmästerskap som jag och min klubbis johanna vann =)

vill ni veta mer om agria riksmästerskap och hur det var att delta? från lektionsmästerskap till svenskt mästerskap=)

just saying!!!


Träningsdagbok 20/2-11

Idag har jag vart ute och cantrat i lössnö=) helt perfekt underlag och abbe brydde sig inte om skon idag heller. Vi klättrade väldigt mycket också. Abbe var fin och galopperade på bra och fick rädda kicken från läskiga hundar och granar;) abbe är en bra stoppkloss, tyvärr förbra då han inte flyttar sig när kicken reser sig och nästan landar på honom, eller när han slänger sig åt sidan så mitt ben kläms mellan abbe och kicken. Aja vi var ute i ca en timme och abbe kändes toppen och jag var i bra form. Fick lite ont i mina knän men jag hade väldigt korta läder så det var väl därför.

träningsdagbok 19/2-11

idag skrittade jag bara ut med abbe för att mjuka upp honom sen gårdagen. Helt enkelt och kravlöst=) skrittade ca 40 minuter

Hoppspecial 18/2-11

Idag hade jag ju som sagt med Abbe till hoppspecialen. Det gick superbra men abbe "ömmade" lite eller vad man ska säga. Hovslagaren har lyckats få på skon lite konstigt och ena skänkeln på skon ligger över strålen =/ så han tycker det är himla obehagligt. Han är inte halt men tycker det är obehagligt när han går på hårdare underlag.

vi hoppade fram på 1an och 2an, sedan hoppade vi banan. Mellan 2och3 var det 3 galoppsprång och mellan 4 och 5an var det 4 och mellan 6a-b 1 galoppsprång. Abbeman har haft väldigt kort galopp innan och legat väldigt tätt inpå hindrena. Men jag har jobbat supermkt på galoppen att han ska kunna galoppera stort och avslappnat.
Vi hade nästan bara tävlingshinder och det är kul att kunna öva på dem=)

Abbe blev ganska trött och jag med men annars var det ett superbra pass med guldkant.

jag e lyyyckliiig!!

Abbe gick som en klocka idag=D det är grymt kul att hoppa igen. Äntligen kan jag lita på honom =)
Nu ska jag sova! Mer update kommer imorgon. Börjar jobbet på ridskolan kl 07.00



godnatt!

Hagar, ridvägar och mitt stall

Vill ni veta lite hur det ser ut i mitt stall, hur våra hagar ser ut och vart jag rider?
Kommentera så ska jag se om jag kan knåpa ihop ett inlägg om det=)


jobb, jobb, jobb och ännu mer... Danskar?!

UUUHHH! jobbade 8-16 idag och man slutar aldrig förvånas över våra kära grannar danskarna. Samma dam kom in idag säkert 6 gånger och frågade om det fanns skidskoletider och varje gång sa jag att allt var uppbokat. När man frågar om de ska ha pjäxor så säger de nej, vi skae hae stööveler og skiiiii. Och när de ska återlämna sina produkter så frågar man om det är återlämning. Nej, då är de aulevereeriing.

Man träffar alltid hur mycket folk som helst ute i shopen och det är ganska trevligt. Endel är riktigt trevliga och andra blir bara sura vad man än säger.
Jag har dock ALDRIG träffat på en arg dansk =D



Träningsdagbok 17/2-11

Hejhopp!

I onsdags fick abbe vila för då fick han nya skor och det var en passande dag för honom att bara skrutta runt i hagen.

Idag gav jag mig ut ihop med min faster och red en runda i skogen på sidådär 45 minuter. Jag behöver verkligen komma in till ett ridhus med abbe nu för han börjar bli odräglig... Vi skrittade först på i rask takt och i början av rundan så går man igenom en gårdsplan där en ny människa flyttat in i huset och börjat bygga ett nytt garage. plast, metalltrådar och en jättebyggnad som aldrig vart där innan = jääätteläskigt!! Okej jag förstår kicken 6 år som är allmänt feg. Men att trygga Abbe med 16 år på nacken och inte backar för något faktiskt tvärnitade och vände runt på en 5öring. Well I´m impressed. trodde aldrig abbeman skulle göra något sådant, fullblodet tog väl över kanske? ;) För säkerhets skull så hoppade vi av och ledde hästarna förbi. Något som jag aldrig tidigare gjort med Abbe. Förutom en gång då vi skulle gå igenom en helt ofarlig vattenpöl och han gång på gång stegrade sig och hoppade jättestort över pölen. Då satt jag av och ställde honom mitt i pölen. Men sådant räknas ju inte. Eller?

Idag märktes hans sk "tygelhälta" av ganska mycket. Han nickar med huvudet när jag rider lätt och sitter på höger sittben. Det märks inte av i sidvärtsrörelser och såfort jag byter sittben så slutar han nicka. Ska be marina kolla på honom imorrn på träningen.

Jag jobbade inte på något speciellt för abbe var på tårna och jag var skittrött. Vi galopperade mycket och jag fick en fin rund och energisk galopp=)
Imorgon blir det hoppträning och jag funderar på vad jag ska ha för bett. Det lutar åt det snurrade för det känns som om han lyssnar mer på det.

Jag hade ganska ont i höften och knät idag när jag red. Måste fixa till det snart...

inköpslista för gbg hs!!!

Detta är min inköpslista för Göteborgs horseshow!
Prio ett är JW-schabraket som kostar runt 500 kronor.
Sedan måste jag ha en ny grimma och resten är saker som jag eventuellt kommer köpa.
Jag är sugen på ett par läderstövlar och det spelar ingen roll hur billiga de är^^
Jag vill även ha en kopia på JW-hjälmen då jag tycker det är sjukt att man lägger ut 2.500 på en ridhjälm...


Träningsdagbok 11/2-15/2

Hejhopp!

11/2
Abbe och jag var ute i skogen och tradillallade runt. Det var snöstorm ute och på ngn konstigt vänster så lyssnar han mycket bättre på mig när det är dåligt väder. vi jobbade mycket på avsaktningar och halter.
red ca 1 timma

12/2
Tog med mig allt som jan brink hade sagt från clinicen dagen innan och försökte mig på den absoluta början till piaff och passage. Enligt honom så samlar man skritten och sedan försöker man få häten att takta till en gång, det funkade! gjorde även bytesserier och ny sitter bytena från vänster till höger jättebra. Äntligen!! Började med några enkla och sedan i var femte och slutade i vartannat.
red ca 60 minuter.

13/2
Idag jobbade jag återigen med bytena och det gick ganska bra så jag provade på 2 byten i varje och de satt fint. Men vi måste bli änu mer samspelta för att det ska funka ordentligt.
red ca 50 min

14/2
Idag var abbe superspänd och jag ville bara få honom att lugna ner sig lite och ta ut steget. Lättare sagt än gjort ... Men efter nästan 80 minuter så slappnade han av ordentligt. Och jag lyckades få en fin avslappnad trav och en lugn, rund galopp.
red ca 90 minuter

15/2
Idag hade vi kicken och min faster med oss och abbe var skitstark i galoppen. Fastän att vi var först så drog han och bara bet fast i bettet. Jag försökte rida ganska kravlöst då det inte var ngn ide att bråka med honom.
Vi var ute i ca 50 minuter.
Idag hade jag också hand om Lillen , min hopptränares häst. Han är ca 1.55 och pytteliten:P Jag har inte ridit honom på ca 6 månader och det märktes. Vi kom inte riktigt överens och han är svår att sitta på! endel tycker ju att det är svårt att sitta på hästar som har stort steg, jag tycker tvärt om. Jag är van vid bamsesteg=) Sen när jag fattade galopp och red på ena kortsidan så tvärvänder han och rusar iväg. Tur att man har bra balans. Jag skrittade faktiskt mest sen, jag var skittrött och hade jätteont i huvudet och könde att det är ju inget vidare att ta ut det på lille pollen. Men han är kick ass på bakdelsvändningar! =)



Sammanfattningsvis för alla dessa pass så har jag skitont i vänster hand och jättesvårt att ta förhållningar med den. Jag behöver få en ännu stadigare sits och fixa till min höft för den börjar bli jobbig nu.

Bildbomb



Såhär såg jag och abbe ut idag=) Lille äxit fick oxå vara med på bild=)

/ Anna

cupcakes



små, men ooh så naggande goda!

träningsdagbok 8/2-11


Idag skulle jag egentligen bara skrittat ut en runda men det slutade att jag tränade travslutor och bytes-serier. Jag skrittade ganska länge med mamma och äxit. Sen började jag att trava och göra lite slutor, ökningar och samlingar. Sen i galoppen så jobbade jag på en grusväg och gjorde byten i vart 5e och några i var tredje. Han började krångla lite efter några serier och bet fast i vänstertygeln och gjorde "travbyten" från vänster till höger. Jag fortsatte till jag fick ett helt rent byte och sen sa det bara smack och så satt det.
Abbe älskar verkligen när äxit och mamma är med, konstigt nog så verkar de två inte fatta att det är skillnad på hundar och hästar för de leker och slickar på varandra=)


Här är en liten film som visar hur jag brukar jobba med slutor i skogen


Nästa gång så skall jag använda det snurrade bettet igen för att han inte ska bita fast så i vänstersidan.
jag fick himla ont i handen och upp i armen idag då han blev så stark.
red i ca 40 minuter.

träningsdagbok 7/2-11

på morgonen var jag ute och gick 4,5 km på morgonen och min fot är helskum.. Jag stukade den för ett år sen och det gör fortfarande ont... Men annars gick det bra, vi gick på banvallen ut mot brunn.

På efermiddagen red jag abbeman ute i skogen. Jag hade mitt vanliga treledade bett som är lite tjockare. Har ju ridit på det snurrade

So f*cking perfect!




I <3 Dior

Min moster är wuunderbar! Hon jobbar med kosmetika och parfym vilket innebär att hon får hem nya kollektioner och provprodukter som även jag får ta del av=) Man blir ganska bortskämd när man kan använda produkter från Lancôme, Clarins, Dior och Chanel dagligen.
Några av mina favvisar i necessären.

Ny Rouge från Dior

Helt underbara skuggor från Chanel, Rosa, Guld, Svart och Silver.

Ljusa våriga skuggor från Clarins, Lila, Gul, Rosa och Grön.

Om ni tycker att ögonskuggor blir "randiga" och att sminket i allmänhet blir dassigt efter några timmar så är mitt råd att spara pengar och lägga lite extra på lust den där ögonskuggan eller pudret. Hållbarheten är oslagbar och de lite dyrare sminkerna räcker längre då du inte behöver bättra på det lika ofta.

Fråga gärna mig om hjälp med sminkråd eller kanske tilloch med sminkingar. Jag Älskar att experimentera och hitta nya färgkominationer.

/ Anna

Ponnyakuten

För det första, Lisa på ponnyn star plockar ju fram problemet ännumer genom att sitta så som hon gör, men hon är ändå väldigt duktig!

Men vad hände med att man kunde se programen i förväg?! jag var asinsatt på att kolla på femte programmet idag och så har de inte lagt ut det programmet än!
Nu drabbades jag genast av en smärre depretion och är tvungen att äta massor av godis... Tack svt ;)

Anna<3 Ponnyakuten

Till Salu, Goofhy Star


Goofhy star, en ponny på min ridskola är till salu.
Han är en toppenponny med mycket vilja och kapacitet. Klipper lätt hinder på 1 meter. Han är maxad bponny och kostar inte speciellt mycket. Han skulel passa toppen som fälttävlansponny eller hoppponny!

Annons: http://hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=442141&inriktning=&typ=



träningsdagbok 5/2-11

jag har gått 4 km idag med ;)

Övning, förvänd galopp

Fick ett önskemål om att lägga upp lite bra övningar som jag brukar göra, så här kommer en.

Hela sommaren förra året gick åt att träna abbe i förvänd galopp då han gärna bytte eller sprang på way to fort. Jag använde mig av den övning som jag kommer till i slutet av inlägget men för er som kanske inte har en rutinerad häst eller kanske precis själv börjat lära er förvänd galopp. Då kan man börja med att göra likt en stooor volt tillbaka vid A eller C och se till redan innan at man har gjort en BRA galoppfattning och att man sedan har en bra galopp in i volten, det får alltså inte gå för fort. När man gjort volten och kommit ut någonstans vid E eller B så fortsätten man att ha hästen ställd åt den gamla inner allstå nya ytter, och så har man kvar skänkeln som man hade på volten ungefär som en galoppfattning fast tvärt om. Detta får hästen att förstå vad man vill, att gå kvar i förvänd galopp. Man fortsätter så långt på långsidan som man känner att hästen och en själv klarar av, sedan bryter man av. Det är viktigt att avbrottet blir bra med eftersom man vill att hästen skall komma ihåg hur man jobbade till nästa gång. Blir avbrottet slarvigt och springigt så kommer nästa förvända galopp också att bli springig. Viktigt är okså att man tänker på att inte försöka ställa hästen med enbart tygeln utan att ha en jämn handställning och hela tiden ha kontakt.

Nu till den lite svårare övningen som ser ut såhär.

Jag har redan från början en bra samlad galopp med bra bakbendaktivitet då det är superviktigt att hästen inte är framtung. Jag gör en noggran hörnpassering för att sedan vid A eller C göra en kvarts piruett. Även här kan man tänka volt tillbaka men isåfall en yttepytteliten volt tillbaka. Sedan fortsätten man i en galoppsluta och rider halvt igenom, och här är det suuuuper viktigt att man har hästen mellan hjälperna för at sedan gå in i den förvända galoppen. När man sedan kommit ut till långsidan så rätar man ut hästen men sitter fortfarande liiite mer på ytter sittben. När man kommer till hörnet så formar man försiktigt hästen genom hörnet utan att göra förmycket av det. Man kan tänka sig ett väldigt runt hörne. Jag brukar avsluta genom att vända snett igenom för att sedan koma ut i "rätt" varv igen.

Man ska allti tänka på att inte sitta och älta detta för länge för det leder oftast till att man börjar göra fel, både hästen och man själv blir trött och man blir osams.

Det här är sätten som jag brukar träna förvänd galopp men olika hästar och jag säger inte att det är varken rätt eller fel utan bara något som funkar bra för mig.
Självklart ska man inte försöka sig på detta på en häst som inte alls är redo för det och man ska inte heller själv göra det om man inte ridit så länge, om man inte får hjälp av en tränare såklart. Det är viktigt att man gör de så lätt för både sig själv och hästen.

Kom gärna med synpunkter på min övning och berätta själva hur ni brukar träna=)

/ Anna

schlager? eller...

Då var det dags för melodifestivalen igen. Enligt mig är detta numera sveriges största skämt... förra året fanns ju några bra t.ex salem al fakir. Men av de som jag sett hittills detta år så kan jag inte mer än att tycka att sverige verkligen är lilla landet lagom. Nu behöver man bara vara lagom bra på att sjunga för att vara med i melodifestivalen. Blandt annat var en rappare från USA med? är det inte meningen att man skall vara svensk åtminståne, gubben kunde inte ens ett enda svenskt ord.

Jag tycker att svenskarna kan komma med något bättre som kan matcha carolas stormvind. För hur bra har det egentligen gått för oss i eurovision de senaste åren?

Sverige är ett jäkla medelmåtta land egentligen, mellanmjölk och allt.

/ Anna

träningsdagbok 4/2-11

Idag skulle jag ju skrittat abbe men snö och slask på vallis är inget vidare...

Hoppspecial blev det iallafall. Var nervös redan innan lektionen då självförtroendet var i bott sen måndagens hoppning med zakira. Men lilla risjabus fick det att kännas bättre. Och utan världens bästa hopptränare Marina Taube hade det inte heller gått speciellt bra.
Iallafall, vi red i ca 1 timma och målet med dagens träning var att få upp innerhanden och fixa rätt galopp över hindret.



vi hoppade fram på den röda linjen och det var bara en enkel båge över sockerbitshinder.
Sedan började vi hoppa på den blå åttan och där var syfter som sagt att få upp innerhanden och hela tiden landa i rätt galopp. Denna övning hoppade vi runt på i ca 5 minuter var.
Sen hoppade vi den gröna banan med trippelbarren.

Det kändes bra överlag och mitt självförtroende steg lite. Risja var duktig och hon hjälper mig väldigt mycket trotts att hon inte är så rutinerad. Men som Malin Baryard sa efter hon hade hoppat henne så kan hon bli en snabb och trevlig och väldigt ridbar tävlingshäst.



Extrema samlare och entropi?

Ligger i sängen och kollar på ett program som heter extrema samlare. En sjukt bra program enligt mig då jag gillar reality såsom sjukhuset och andra sjukdomsprogram.
Just detta programmet handlar just om extrema samlare, folk som aldrig städar och bara köper mer och mer grejer utan att slänga ngt, inte ens gamla matförpackningar. Ofta har människorna djur också och det gör ju inte saken bättre när katter och hundar går omkring och lämnar sin avföring lite över allt. Vilken stank!
Själv är jag väl kanske inte världens stjärna på att städa men jag har det inte hur skitit som helst på mitt rum och ibland får jag superryck och städar hela rummet men på något konstigt vänster så blir det stökigt supersnabbt. Det kallas nog entropi. Eftersom jag älskar svåra ord så kommer ett utdrag från wikipedia längst ner i inlägget om vad entropi är. Kort sagt, universum vill skapa oreda. saft skall vara oblandad osv^^
Jag är dock ingen samlare, förutom när det gäller hästgrejer kanske(?) jag kan lätt slänga grejer och så men det ska ju göras också;) känner ni igen er?



Denna skräphög hittar ni Inte i mitt rum.

här kommer utdraget om entropi

Entropi är en makroskopisk egenskap hos ett system som förenklat kan säga motsvara graden av oordningen för dess termodynamiska tillstånd[1]. Inom termodynamiken kan entropi användas för att beskriva hur förändringen hos atomer, molekyler, gaser, värmeflöden och så vidare strävar mot energimässig utjämning, eller mest sannolika (energi)tillstånd. Entropin kan då sägas vara ett sätt att beskriva mängden energi som är tillgänglig för arbete. Enligt termodynamikens andra huvudsats kan entropin i ett slutet system aldrig minska. Entropi introducerades som en termodynamisk tillståndsfunktion av Rudolf Clausius(1822-1888) år 1865.

Begreppet kan illustreras med ett stökigt rum: I ett fullständigt städat/ordnat rum kan varje sak bara finnas på en plats, det vill säga det finns bara ett sätt att ställa alla saker i rummet så att det har egenskapen att vara fullständigt städat. I ett stökigt rum spelar det ingen roll om en viss bok står till höger eller vänster i bokhyllan; rummet är i alla fall lika stökigt. Rummets entropi är antalet sätt man kan ställa saker för att uppnå en viss stökighetsnivå. Ju stökigare rummet är, desto fler ställen kan de ligga på och desto högre entropi får rummet. Det finns emellertid ingen helt allmängiltig vardagsspråksdefinition på entropi, mycket beroende på oklarheter angående begreppet "ordning"; i vissa speciella fall innebär ökad entropi att ordning och komplexitet kan uppkomma ur oordning.

Matematiskt sett är entropi en fråga om sannolikhetsgrader. Det stökiga rummet befinner sig i ett mer sannolikt tillstånd än det städade. I en viss mängd gas finns molekyler som rör sig såväl hastigt som långsammare: Om det vore möjligt att på något enkelt sätt, exempelvis via något slags filter, uppsortera dessa och på så sätt skilja ut snabbt rörliga från mer långsamma skulle man utan synbarlig arbetsinsats samtidigt ha åstadkommit den temperaturskillnad som skulle kunna användas i en värmemaskin - tillsammans med filtret utgörande delar av en perpetuum mobile. Det är inte sannolikt att den del av gasinventariet eller den del av rummet man skiljer ut genom att exempelvis dela av det med en vägg är i ett väsentligt mer ordnat tillstånd än resten. Om en del av gasen händelsevis skulle vara mer ordnat hög- eller lågenergetisk så innebär diffusionen en snabb övergång i ett mer utblandat, oordnat tillstånd. Varje tanke på motsatsen strider samtidigt mot termodynamikens andra huvudsats.

Om en termisk arbetsmaskin arbetar med en nedre temperatur Tc är den värmemängd som oundvikligen måste avges vid denna direkt given av entropin: Qc = S*Tc. Ju lägre entropin är, desto mer av värmet går således att omsätta i arbete - ju högre entropi, desto mer värme måste nödvändigtvis förloras och kan omöjligen omsättas i arbete. Begreppet har således direkt ursprung i tiden för den tidigaste ångtekniken och insikten om att det ideala arbetsutbytet bestäms av (viktade medelvärdet hos) de absoluta temperaturerna för det drivande värmeflödets källa respektive sänka (tillförsel respektive avgång)

Träningsvideodagbok 3/2-11


Träningdagboken No.1!!!

Efter regn kommer solsken =)

Jag kan inte säga mer än att jag fullkomligt ÄLSKAR vädret just nu. 4 plusgrader och regn. Det innebär att snön och isen smälter bort och jag och abbe kan rejsa runt som vi vill i skogarna uppe på bergen. Och när allt regn fixat bort snön så kommer ju solen och det blir vår.
Är det inte underbart?

Snart är det vååååååååååååååååååååååår!

Vad vill ni?

Det är ett tjugotal som läser min blogg varje dag och det skulle vara kul om ni kunde dela med er om vad ni vill läsa om=) Jag är som sagt en person som tycker om att prata och skriva mycket men ibland vet man ju inte om man ska dela med sig av allt...

Så dela med er =)

Träningsdagbok 2/2-11

Hejhopp! Idag stog det dressyr på schemat och målet för dagen var att få zakira att bara slappna av och komma ner med nacken och fram med lilla mulen. Det gick ganska bra, inte bra men ganska. Hon slog mot skänkeln mycket och sparkade mig på foten några gånger. Hon har vart lite stressad och spänd några dagar samt gått mycket med sin sadel som inte passar alls bra, men var gör man? Det går inte att trolla med knäna för att få fram en ny sadel bara sådär. Hon passade väldigt mycket i övergångarna med. I början så gnisslade hon inte så mycket med tänderna men det blev bara värre och värre. Vi jobbade mycket med att rama in hästarna och göra skänkelvikning och öppna. Konstigt nog gör hon nästan helt felfria öppnor, på tre spår och lagom ställd, då hon knappt kan gå på en volt utan att bli skittjurig. Jag hade ganska ont i min högerarm för omväxlings skull men annars kände jag mig okej idag. Zakira kändes ju sådär, tycker lite synd om henne när hon blir såhär, det är som om det slår knut i huvudet =(

Nästa gång ska jag bara försöka jobba på att rida rakt och på volt utan att tjorva med sidvärst osv.

Ninjasquirrel!!!!


GBG horseshow!


Detta är enda grejen jag är Säker på att jag ska köpa på gbg horseshow.
Helt underbart schabrak ju!

Jag åker på torsdagen. Vilken dag åker ni och vad ska ni köpa? =)

träningsdagbok 31/1-11

Idag var jag med på en hoppclinic på ridskolan och jag red zakira. I början gick det jättebra men i slutet blev hon stressad och började kicka och göra små caprioller. Zakira är ju som sagt ganska svårhoppad och hon fick verkligen anstränga sig. Bland annat var det studs och då hon gärna drar iväg i sitt eget tempo så kan ni föreställa er hur det såg ut.
Både jag och lilla hästen tappade självförtroendet efter att vi kom in på studsserien och skulle hoppa ut över rättupp. Hon hade fått ett jättekonstigt språng på oxern och tvärnitade mitt framför rättupp så att bringan nuddade bommen. Då blir jag skitskraj eftersom detta var en "repris" av det som gjort att jag vart rädd för att hoppa från första början. Självklart hoppar Zakira från stillastående och publiken skrattar. Självförtroende ner och några tårar rullade oxå för den delen. När hon hoppade så låg rättupp på 90 cm. Är tveksam på att hon ens hoppat så högt innan men jag vet inte riktigt alls. Sen sänkte vi och jag kom igen, Zakira kom ihåg hur obehagligt det var förra gången och fortsatte hoppa kråksprång. Då förklarade jag att jag tänker inte utsätta mig själv för att bli rädd igen utan jag valde att hoppa den andra linjen och det fixade hon bra.

Jag tror att zakira skulle behöva löshoppas för att få henne att förstå hur man ska ha kontroll på kroppen när det blir högre än 60 cm.

Dagens pass var roligt fastän att det knöt sig lite i magen och zakira var duktig, det är inte hennes fel att hon inte förstår hur man ska göra.

Nästa gång ska jag INTE hoppa 90 cm med henne, utan bara ta det lugnt och hitta tillbaka till lugnet.

// Anna

RSS 2.0